Ihanat, kamalat potkut! Miksi ne eivät suju?

Potkuharjoittelu tuntuu raskaalta eikä vauhtikaan tunnu päätä huimaavan. Missä vika?

Potkuharjoittelu tuntuu toisille uimareille helpolta, toiset taas kokevat sen hyvinkin rasittavana. Henkilökohtaiset kellumisominaisuudet ja –taidot sekä varsinainen potkutekniikka vaikuttavat potkuharjoittelun sujuvuuteen. Jotkut kokevat jopa pelkillä käsivedoilla (pullarin avustuksella) uinnin nopeammaksi kuin potkujen ja käsivetojen yhdistelmän. Pääsääntöisesti uintiharjoittelussa harjoituksen kuormitus keskittyy lähinnä ylä- ja keskivartaloon, minkä vuoksi jalkoja kannattaa treenata erikseen potkuharjoitteilla.

Tässä kolme yleisintä vapaauinnin potkuvirheitä ja korjausehdotuksia:

ONGELMA 1: Potkit polvesta alaspäin

Vapaauinnin potkut lähtevät liikkeelle lantiosta. Tyypillinen uimareiden virhe onkin potkia polvista alaspäin, jolloin on jopa mahdollista päästä taaksepäin – ja sitähän me ei haluta! Jalat saavat olla siis melko suorina, mutta rentoina – ruoskamaisesti. Muistathan, että potku suuntautuu aina kahteen suuntaan: ylös ja alas. Potkut eivät siis ole pelkästään alaspäin suuntautuvaa liikettä, vaan myös jalan palauttaminen ylös tulisi viedä sinua vedessä eteenpäin.

ONGELMA 2: Potkit nilkat jäykkinä

Nilkat jäykkinä potkimiseen auttaa myös ylemmässä kohdassa mainittu ruoskan liikeradan matkiminen. Toisinaan erityisesti aikuisemmilla uimareilla nilkan saaminen riittävän suoraksi saattaa olla haastavaa. Tällaisissa tapauksissa nilkan liikkuvuuden harjoittamisella voidaan edistää myös potkun sujuvuutta.

ONGELMA 3: Jalat tuntuvat uppoavan potkiessa

Jos jalat tuntuvat potkuja harjoitellessa uppoavan, kiinnitä erityistä huomiota keskivartalon hallintaan. Kelluntaharjoitteet ja keskivartalon harjoittelu vedessä ovat kaiken uinnin A ja O. Pidä myös kasvot vedessä, sillä osalla meistä jalat lähtevät uppoamaan heti kun päätä nostaa ylös.

Muistathan harjoitella monipuolisesti potkuja sekä laudalla että ilman, kyljellä, vatsalla ja selin tai vaikka räpylöitä hyödyntäen. Hauskoja treenejä!